Kepçe Kulak Ameliyatı
Halk arasında kepçe kulak diye tabir edilen, normale göre kulakların biraz daha çıkık olma durumuna kepçe kulak denilmektedir. Bir kulak problemidir hemen her yaşta kişide görmek mümkündür. Özellikle çocuk yaşlardayken bu görsel rahatsızlıkların önüne geçmek mümkündür.
Çocuğun kendine güveni açısından oldukça önemli bir operasyon türdür. Burada önemli olan uzman bir hekime başvurarak neler yapılması gerektiğinin öğrenilmesi lazımdır. Bu durumdaki hastalar plastik cerrahlara veya kulak burun boğaz uzmanlarına başvurmaları gerekmektedir. Bu uzman hekimler tarafından kepçe kulak ameliyatı yapılır
Uzman hekim tarafından muayene edilen kişinin bu ameliyatı olmalı mı yoksa gerek olmadığı konusundaki kararı doktor verecektir. Üstelik ameliyat sırasında yaşanacaklar ve sonrasında oluşacak görüntü hakkında da detaylı bilgi almak için uzman hekimle görüşme yapılması gerekmektedir.
Bazı durumlarda bu ameliyat iki kulağın birbirinden farklı olması durumda da yapılmaktadır. Bir kulağı diğerine eşit hale getirmek için de sıkça bu operasyondan faydalanılmaktadır.
Bu tarz ameliyatlar genellikle bir ya da iki saat içerisinde yapılmaktadır. Büyükler için lokal anestezi tercih edilirken, çocuklar içinse genel anestezi yapılmaktadır. Bu ameliyat yapılmadan en az yedi gün önceden ağrı kesici ve bu tarz ilaçların alımının bırakılması gerekmektedir.
Fakat eğer devamlı kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuzla görüşmeden bırakmamalısınız. Ameliyattan on beş gün öncesine kadar sigara içilmemesi gerekmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı tekniği ise şu şekildedir;
Kulağın arkasından bir kesik atılır. Kulak arkasındaki kıvrım yerinden. Cerrah bu aşamada orada fazla olan deriyi keserek alır ve kıkırdak dokuya şekil vermeye başlar. Daha sonra ise kulak kepçesini kafatasına yaklaşık olacak şekilde dikiş atar.
Burada kıkırdaktan parça çıkarılması lazım mı değil mi buna cerrah karar verecektir, hastanın kulak yapısına göre. Ameliyat sonrasında atılan dikişler nedeni ile kulağın çevresine antibiyotikli bezler konularak pansuman yapılmaktadır. Ameliyattan sonra dikişli kulakların zarar görmemesi için bandaj ile hastanın başı sarılabilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı olan bir kişi ameliyat sonrasında bandajları iki gün boyunca hiç dokunmaz. Daha sonra açılan bandajlar temizlenir ve pansuman yapılır. Bu sırada bir ağrınız oluşur ise doktorunuza başvurarak arı kesici alabilirsiniz.