Lazer Epilasyon
İstenmeyen tüylerden kurtulmak kadınların en çok uğraştığı sorunlardan biridir. Ayrıca bakımlı erkekler de kıl yoğunluğunu azaltmak istemektedirler. Lazer epilasyon, istenmeyen tüyleri yok etmekte oldukça önemli ve etkili bir tekniktir. Bildiğimiz ışıktan farklı olarak, ışın tek dalga boyunda istenilen bölgeye milisaniyelik atışlarla yönlendirilmektedir.
Lazer ışının kıl renginde emilimini artırmak ve ciltte yanma riskini ortadan kaldırmak için, uygulanacak bölgeye jel sürülmektedir. Daha spesifik lazer cihazlarında bu jel sürme durumu da tamamen ortadan kalkmıştır. Lazer cihazları, kıl rengine göre farklılık göstermekte, yaygın olarak FDA onaylı alexandrite ve diode lazer aleti kullanılmaktadır.
Lazer ışını, kıl rengini oluşturan melonin pigmenti tarafından emilir, çevre dokuya zarar vermeden seçici olarak kıl köküne yoğunlaşır. İki cihaz da aynı mantık ile çalışmaktadır. Kıl kökünde ısı oluşturmakta ve kökü tahrip ederek yok etmektedir.
1990 yılından beri uygulanmakta olan Lazer Epilasyon, tamamen acısız bir yöntem değildir. Kıl köklerine ısı vererek yok etmek mantığına dayandığı için özellikle genital bölgede oldukça acı hissedilmektedir. Ancak anlık olan bu acı epilasyon sonrasında yerini sıcaklık hissetmeye ve rahatlamaya bırakmaktadır.
Tamamen risksiz olmamakla birlikte lazer epilasyon, renk odaklı olduğu için koyu tenli insanlarda yanma riski fazladır. O yüzden uygulamanın mutlaka bir sağlık polikliniğinde ve doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Seans aralıkları vücut bölgesinde 30_45 günde bir 4 -6 seans, yüz bölgesinde 30-35 günde bir 6 -12 seans olmak üzere değişmektedir.
Seans süreleri uygulanacak bölgenin genişliğine göre uzayabilir. Komple bacaklar, sırt gibi büyük alanlar ortalama 1saat; koltuk altı, bikini bölgesi, yüz gibi daha küçük bölgeler 10dakika; bıyık, çene gibi bölgeler 2dakikalık sürelerde taranmaktadır. Kliniğimizdeki son model modern cihazlar ile tüm vücut 45 dakikada tarama yapılabilmektedir.
Lazer Epilasyonda dikkat edilmesi gerekenler; işlemden bir ay öncesinde kılları kökten alan ağda, cımbız vb. epilatörler kullanılmamalıdır. Bölgede herhangi bir bronzlaşma, açık yara veya enfeksiyon bulunmamalıdır. Cildi tahriş eden peeling yöntemleri kullanılıyorsa 15 gün öncesinde bırakılmış olmalıdır. Seans sonrasında ise, tedavi gören bölgenin güneş görmemesi çok önemlidir.
Makyaj malzemesi, nemlendirici kremler ve güneş kremi rahatlıkla kullanılabilmektedir. Lazer epilasyon uygulanan kılların kökleri 3 ile 10 gün içerisinde uzama ve dökülmeye başlar veya el ile çekilerek tutulduğunda kolayca çıkacak kadar zayıflar.
2-4 saat su değdirmemek önemlidir. Aynı gün çok sıcak su ile duş almayınız. Kaşıma, kese sürme gibi tahriş edici hareketlerden kaçınılmalıdır. Lazer epilasyon, hamilelerde, tamamen beyaz tüye sahip kişilerde, cilt hastalığı ve çeşitli kronik hastalığı olanlarda uygulanmaz.